News section
home news forum careers events suppliers solutions markets resources directories advertise contacts search site plan
 
.
Toets- en meldplicht voor kuipplanten engelentrompet en klimmende nachtschade

.

The Hague, The Netherlands
February 14, 2007

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt per 14 februari een toets- en meldplicht in voor kuipplanten van alle soorten Brugmansia (Engelentrompet) en Solanum jasminoides (Klimmende nachtschade).

De minister wil met deze toets- en meldplicht voorkomen dat met aardappelspindelknolviroïde (PSTVd) besmette planten in het Nederlandse handelsverkeer komen. Alle partijen van genoemde kuipplanten moeten dus onderzocht zijn en vrij bevonden van PSTVd.

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) van het ministerie heeft afgelopen najaar dit onderzoek al op bedrijven van Nederlandse telers uitgevoerd. Alleen wanneer daarna nog partijen zijn aangevoerd naar deze bedrijven moeten deze alsnog onderzocht worden. De telers worden hierover nader geïnformeerd door de PD.

Voor partijen kuipplanten uit andere lidstaten van de Europese Unie geldt dat deze aantoonbaar getoetst moeten zijn. Uit een officiële onderzoeksverklaring van het land van herkomst moet blijken dat de planten vrij zijn bevonden van aardappelspindelknolviroïde. Als een partij uit een andere lidstaat niet vergezeld gaat van een onderzoeksverklaring, is de importeur of handelaar verplicht om dit bij de PD te melden.

De houder van een partij moet dus ofwel aan kunnen tonen dat de partij afkomstig is van een Nederlandse teler die door de PD vrij is bevonden van PSTVd ofwel een bij de partij horende onderzoeksverklaring kunnen tonen. In alle andere gevallen is dus niet duidelijk of een partij onderzocht is en moet dit alsnog gebeuren.

De PD houdt streng toezicht op de naleving van deze maatregel. Dit betekent dat de PD zeer regelmatig in de handels- en distributieketen partijen Brugmansia en Solanum jasminoides controleert op afkomst en/of op aanwezigheid van onderzoeksverklaringen.

Als een partij onderzocht moet worden, mogen de planten gedurende het onderzoek niet worden verhandeld of verplaatst. Wanneer de partij vrij is bevonden van PSTVd wordt deze beperking opgeheven. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de planten besmet zijn met het viroïde moeten de planten worden vernietigd. De kosten van bemonstering en toetsing worden bij de importeurs en handelaren in rekening gebracht.

Aardappelspindelknolviroïde is binnen de Europese Unie een quarantaineorganisme van de hoogste risicoklasse. Het viroïde is in 2006 voor het de eerst in Nederland in de kuipplanten Engelentrompet en Klimmende nachtschade aangetroffen. PSTVd kan zeer schadelijk zijn voor planten en plantaardige producten, met name tomaten en aardappelen.

Voor meer informatie over PSTVd zie website van de PD: www.minlnv.nl/pd.

Other news from this source

 

The news item on this page is copyright by the organization where it originated - Fair use notice

.


Copyright © SeedQuest - All rights reserved