News section
home news forum careers events suppliers solutions markets resources directories advertise contacts search site plan
 
.
Svensk forskning krävs inför odling av grödor som tål ogräsmedel

.

Sweden
November 2, 2007

Herbicidtoleranta grödors påverkan på vissa miljökvalitetsmål
Rapport från Jordbruksverket och Naturvårdsverket

Vid odling av grödor som genmodifierats för att tåla herbicider (ogräsmedel) är det nödvändigt med kunskap om vilka effekter odlingen har på miljön och hur dessa ska hanteras. Annars kan odlingen av sådana grödor bli ännu en negativ påverkan på den biologiska mångfalden i det redan hårt effektiviserade jordbruket.

Det säger Jordbruksverket och Naturvårdsverket i en rapport som utreder hur en eventuell odling av genmodifierade grödor med herbicidtolerans (motståndskraft mot ogräsmedel) skulle kunna påverka miljökvalitetsmålen Giftfri miljö, Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Även Kemikalieinspektionen har deltagit i arbetet och andra berörda myndigheter och aktörer har haft möjlighet att lämna synpunkter.
Herbicidtoleranta grödor som blir godkända inom EU kan, beroende på grödans härdighet, även odlas i Sverige. Den gröda som ligger närmast till hands inom de närmaste åren är majs men odlingen väntas bli begränsad. Sockerbetor och raps ligger troligen några år längre fram i tiden.
Utredarna bedömer att eftersom odling av herbicidtoleranta grödor förutsätter användning av herbicider kommer det att leda till ett ökat beroende av herbicider i jordbruket. Detta kan göra det svårare att uppnå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
Det råder brist på kunskap om vilka övriga ekologiska effekter som odling av herbicidtoleranta grödor kan medföra under svenska förhållanden. Effekterna av odlingen beror på många faktorer som t.ex. val av gröda, brukningsmetod, herbicid, typ av marker och omfattningen av odlad areal.
Negativa effekter skulle kunna motverkas genom strategier för att undvika utveckling av resistens och att herbicidtoleranta grödor uppträder som ogräs i efterföljande grödor. Påverkan på miljön kan begränsas genom att kompenserande åtgärder vidtas för att skapa bättre förutsättningar för att gynna biologisk mångfald.

Mer information 
Läs rapporten Herbicidtoleranta grödors påverkan på vissa miljökvalitetsmål

Rapport från Jordbruksverket och Naturvårdsverket

 

 

 

 

The news item on this page is copyright by the organization where it originated - Fair use notice

Other news from this source


Copyright © SeedQuest - All rights reserved