News section
home news forum careers events suppliers solutions markets resources directories advertise contacts search site plan
 
.
Nieuwe graanrassen doen het goed

.

The Netherlands
August 8, 2008

Source: Limagrain Advanta

De graanoogst is in heel Nederland in volle gang. In het zuiden is de helft van het graan binnen. In Flevoland is 60 tot 70% geoogst, terwijl op Texel 10 tot 20% van het land af is, aldus Agrifirm. Tussen de buien door wordt er volop geoogst en de eerste resultaten zijn al bekend.

De wintergerst is vroeg geoogst en heeft zeer goede opbrengsten. In de wintertarwe worden ook goede opbrengsten genoteerd. Het gemiddelde ligt zeker 10 tot 20 procent hoger dan vorig jaar en hectolitergewichten boven 78 zijn eerder regel dan uitzondering. De opbrengsten lijken het langjarige gemiddelde te benaderen, aldus CZAV.

Nieuwste rassen doen het goed

Het nieuwe wintertarweras Tuareg laat in zijn eerste jaar goede opbrengsten zien gecombineerd met korrelkwaliteit. Ook de verwachtingen van het nieuwe ras Alves lijken te zijn uitgekomen. “Zijn goede korrelkwaliteit en zeer goede opbrengsten zullen ertoe bijdragen dat het ras komend seizoen veel gevraagd zal worden. Dit is een ras waar we zeker meer van gaan horen,” aldus Eric Huizenga, kweker en technisch manager van veredelaar Semundo.

Limagrains granenveredelaar Nickerson heeft in samenwerking met Agrarische Unie een winterbrouwgerstproject gestart om de mogelijkheden van winterbrouwgerst op de Nederlandse akkers te onderzoeken. Nieuw op het gebied van wintergerst is het brouwwaardige ras Wintmalt. Mede door de mogelijkheden van dit ras zal de teelt van wintergerst de komende jaren toenemen.

Langstrorassen in trek

Door de oplopende stroprijzen wordt de aandacht voor strolengte weer van belang volgens fouragehandelaren. Langstrorassen zijn daarnaast meestal minder gevoelig voor de verschillende schimmelziekten en wanneer stro gehakseld wordt, leveren langstrorassen een grotere bijdrage aan de organische stofvoorziening. Verder gaat deze oogst gepaard met wisselende weersomstandigheden. Akkerbouwers doen er goed aan om tijdens de niet oogstbare uren een groenbemester in te zaaien. Hiermee kunnen zij naast aaltjesdoding het organische stofgehalte van hun percelen op niveau houden.

Graankompas

Zaaizaadbedrijf Limagrain heeft ter ondersteuning van de rassenkeuze voor komend seizoen het Nickerson Graankompas uitgegeven. In dit handzame boekje staat het overgrote deel van het bestaande en aankomende Nederlandse granenpakket beschreven op het gebied van opbrengst, kwaliteit en landbouwkundige eigenschappen. Het Graankompas is te bestellen via www.limagrain.nl of 0113 55 71 00.

 

 

 

 

The news item on this page is copyright by the organization where it originated - Fair use notice

Other news from this source


Copyright © SeedQuest - All rights reserved