News section
home news forum careers events suppliers solutions markets resources directories advertise contacts search site plan
 
.
Vermoedelijke bron Clavibacter besmettingen vastgesteld

.

The Hague, The Netherlands
March 7, 2008

Source: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft in een partij zaad een besmetting met de Clavibacter-bacterie vastgesteld. Hiermee is na een langdurig onderzoekstraject de vermoedelijke bron vastgesteld van de Clavibacter- besmettingen die de afgelopen periode in tomatenplanten optraden.

De besmettingen werden vastgesteld in de periode december 2007 - februari 2008. Onderzoek aan diverse plantenmonsters is grotendeels afgerond. Aan bedrijven waar besmettingen zijn geconstateerd worden maatregelen opgelegd om verdere verspreiding te voorkomen en risico’s, ook voor andere bedrijven, te minimaliseren. Deze maatregelen houden in dat besmet plantmateriaal niet in het verkeer mag worden gebracht. Voor de teelt geldt dat een besmet bevonden plant, met een kleine buffer eromheen, verwijderd moet worden.

Alle bij de PD bekende besmettingen passen binnen de situatie van de aangegeven bron en de mogelijke uitwaaiering van daar uit. De situatie is daarmee helemaal in beeld en onder controle.

Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis is de veroorzaker van de bacterieverwelkingsziekte, in het verleden 'bacteriekanker' genoemd, en kan ernstige schade veroorzaken in tomatenplanten. De bacterie kan overgebracht worden met zaad, jonge planten, vruchten, water en werkzaamheden in het gewas. Bovendien kan de bacterie achterblijven in grond en substraat.

 

 

 

 

The news item on this page is copyright by the organization where it originated - Fair use notice

Other news from this source


Copyright © SeedQuest - All rights reserved