News section
home news forum careers events suppliers solutions markets resources directories advertise contacts search site plan
 
.
White Book on genetically modified crops - Scientific opinions of Czech researchers working with GMO
Bílá kniha o Geneticky modifikovaných plodinách

.

České Budějovice, Czech Republic
June 9, 2009
 

Souhrn v češtině
(Annotation in Czech )

Source: Academy of Sciences, Czech Republic

High production of the first-rate food depends largely on efficient cultivars that have traditionally been obtained by random mutations folowed by hybridization of selected plants. This approach builds on the limited endogenous genetic resources of each species. Modern science developed sofisticated genetic modifications (GM) by which the innate resources can be enriched by genes taken from other organisms. Transferred genes confer a new useful trait, for example resistance to insect pests.

As any other agricultural technology (soil tilling, herbicide application, biological control of insect pests, etc.), the production of GM crops is a human interference with nature and must be deployed with care. The risks and benefits of the GM crops must be compared with other techniques serving the same purpose, for example insecticide application in insect pest control. Scientific evidence as well as practical experience demonstrated that the GM crops commercialized so far bring considerable economic benefits to the farmers and are environment-friendly. In spite of the favorable experience overseas, the deployment of GM crops in EU is a subject of disputes. The oponents argue that GM crops would endanger the environment, while the proponents caution that
condemnation of a modern technology endangers EU competitiveness. EC is aware of the problem and requested EFSA to review current EU legislation on the GM crops. The Council of the Ministers of Environment that convened on December 4, 2008, invited Member States to ensure full participation of their competent scientific bodies in the consultation the EFSA will undertake during the revision process, by offering their contribution on the project within the required time frame.

Many European scientists are disturbed by the fact that political factors and ideology prevent unbiased assessment of the GM technology in some EU countries, with a negative effect on the whole Community. Being aware of the responsibility their country bears during the EU Presidency, Czech scientists working with GM crops prepared a White Book summarizing their experience and analyzing relevant EU legislation. The book has been prepared in frame of EU project called MOBITAG and published by the Biology Centre ASCR. It is available as a pdf file on http://www.bc.cas.cz/en/MOBITAG.html. White Book is concluded with the following recommendations to the policy makers:

1. Decisions concerning genetic modifications should not contradict scientific evidence.
2. Breeding techniques, including GM, should primarily be evaluated in respect to the outcome rather than the process itself.
3. Precautionary principle should be replaced by serious and robust risk/benefit assessment applied to all innovations in agriculture.
4. Risk assessments should always include the benefits and comparison of parallel technologies with all their components (e.g. GM crop deployment, standard agriculture with pesticides, and organic farming with permitted plant protection measures).
5. Economic assessment should also be done by comparison with parallel technologies.
6. If Member states are allowed to ban technology permitted elsewhere in the EU, they should also be allowed to use a technology that has not yet been approved by the EU, provided that it does not impinge on the other Member states.

Professor František Sehnal
Director
Biology Center
Academy of Sciences
Branišovská 31
370 05 České Budějovice
Czech Republic

The White Book was funded from the MOBITAG project - FP 7 REGPOT-2008-1

http://www.bc.cas.cz/doc/mobitag/White-Book-on-GMO.pdf


Bílá kniha o Geneticky modifikovaných plodinách
(podklad pro tiskovou konferenci)

Ve světě se již 14 let rozvíjí moderní zemědělství založené na pokroku molekulární biologie a genetiky. Využívá metodu transgenéze, která - poprvé v historii lidstva – vylučuje ze šlechtění náhodu. Metoda spočívá v přenosu přesně vybraných přirozených genů mezi organismy, které se nekříží. Klasickým příkladem je přenos genů nazývaných Cry z běžné půdní bakterie Bacillus thuringiensis do brambor, kukuřice, bavlny a jiných plodin. Takto
„geneticky modifikované“ (GM) plodiny využijí vnesený gen pro produkci Cry proteinu, který velmi specificky hubí určité druhy hmyzu. Komerční GM plodiny vytvářejí Cry protein(y), které je spolehlivě chrání před klíčovými škůdci. Na rozdíl od postřiku insekticidů nejsou ohroženy užitečné druhy hmyzu. Pro svou neškodnost pro jiné organizmy se suspenze spór B. thuringiensis často používají v ekologickém zemědělství. Zemědělci pěstující GM
plodiny ušetří prostředky za nákup insekticidů a omezí výjezdy techniky. Současně mají vyšší příjmy, protože potření klíčových škůdců se promítne do vyšších výnosů. Podobné výhody přináší zemědělcům pěstování GM plodin, které tolerují určité systémové herbicidy. Usnadňují odstranění plevelů s menší ekologickou zátěží. Může se také omezit orba.

GM plodiny se v minulém roce ve světě pěstovaly na 125 milionech hektarů, zejména ve státech s vysokou zemědělskou produkcí (USA, Kanada, Brazílie, Argentina, Austrálie, Čína a další). Za celosvětovým trendem výrazně zaostává využití GM plodin v Evropě a s tím spojené snížení konkurenceschopnosti evropského zemědělství na světovém trhu. Pro komerční využití je v EU povolena jen GM kukuřice chráněná Cry toxinem proti zavíječi kukuřičnému a obdobným škůdcům. Ta se pěstuje na Pyrenejském poloostrově a několika málo jiných státech. EU navrhla pravidla tzv. koexistence, která dávají rolníkům svobodu volby mezi použitím GM plodin a běžnou nebo ekologickou agrotechnikou. Bohužel, některé členské státy (např. Rakousko, Maďarsko, Francie, Německo a další) odmítají jakékoliv GM plodiny. Tento postoj je do značné míry důsledkem regulačních pravidel, která řadí transgenní plodiny na úroveň prudkých jedů, výbušnin a drog a velmi znesnadňují jejich využití. Takové pojetí regulace upevňuje ve veřejnosti i politické representaci některých států různé pověry a
vyvolává obavy.

Zemědělci, kteří získali s GM zkušenosti, jejich pěstování rozšiřují. Ve světovém měřítku lze předpokládat více než 5% meziroční nárůst a odhad pro EU počítá pro rok 2009 s více než 100.000 ha – v ČR bude zřejmě překonána rozloha 8380 ha, která byla GM kukuřicí oseta v roce 2008. Zkušenosti zemědělců, ekonomické tlaky a jednoznačný postoj odborné veřejnosti vedly Evropskou komisi k zahájení aktualizace regulačních pravidel. Rada ministrů vyzvala vědeckou komunitu, aby se zúčastnila debaty o této problematice. ČR má ve výzkumu i využití GM plodin dlouholeté zkušenosti a čeští vědci se účastní činnosti mezinárodních orgánů v této oblasti. Považovali proto za svou povinnost, zejména v době českého předsednictví EU, poskytnout politikům přehled o stavu současných znalostí. Činí tak formou Bílé knihy, která upozorňuje na nesrovnalosti mezi zjištěnými skutečnostmi a zastaralými regulačními pravidly. Presentují anotace svých některých studií a upozorňují na
zahraniční přehledy této problematiky. V závěru formulují několik bodů, které jsou pro vytváření nových pravidel zvláště důležité:

1. Politická rozhodnutí o GM plodinách by neměla být v rozporu s vědeckým poznáním a praktickými zkušenostmi.
2. Metody šlechtění by měly být posuzovány podle výsledku, nikoliv škatulkovány na GM a ostatní.
3. Princip předběžné opatrnosti by měl být nahrazen důkladným a spolehlivým hodnocením
rizik a přínosů každé zemědělské technologie.
4. Při hodnocení rizik a přínosů je vždy třeba srovnávat alternativní technologie, např. GM
plodiny odolné vůči hmyzu se standardními plodinami ošetřenými insekticidy a také
metodami používanými v ekologickém zemědělství.
5. Hodnocení ekonomických přínosů musí rovněž srovnávat obdobné technologie.
6. Pokud mohou členské státy zakázat technologii, která je v EU povolená, mělo by jim být
umožněno i použití technologii, které v EU jako celku povoleny nejsou, za předpokladu,
že neomezí rozhodování ostatních států EU.

Prof. RNDr. František Sehnal, CSc.
ředitel BC AV ČR, v. v. i.

 

 

Tiskové konference k „White book – genetically modified crops“

Při příležitosti vydání anglické publikace „White book – genetically modified crops“ (Bílá kniha – geneticky modifikované plodiny) se v červnu 2009 uskutečnily dvě tiskové konference na téma Výzva české vědecké komunity ke změně EU legislativy o využívání geneticky modifikovaných plodin.

První se konala dne 9. června 2009 v sídle Syndikátu jihočeských novinářů v Českých Budějovicích (pořádalo Biologické centrum AV ČR, v.v.i., v součinnosti s Okresní agrární komorou), druhá dne 10. června 2009 v budově Akademie věd ČR v Praze (pořádalo Sdružení BIOTRIN ve spolupráci s Biologickým centrem AV ČR, v.v.i.).

Na tiskových konferencích byly vysvětleny principy genetických modifikací, jejich přednosti ve srovnání s tradičním šlechtěním, vliv GM plodin na životní prostředí, problematika evropské legislativy a přístup Agrární komory ČR k pěstování GM plodin u nás.

Bílá kniha je iniciativou českých vědců v souvislosti s předsednictvím ČR Evropské unii a výzvou Evropské komise, aby EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) nejpozději do března 2010 vytvořila nová pravidla hodnocení rizika GMO pro životní prostředí. Bílá kniha je určena politické reprezentaci, vědcům i široké veřejnosti v celé EU. Konfrontuje analýzu současných regulací EU, které se týkají GM plodin, s vědeckými poznatky a zkušenostmi v ČR a ve světě. Na tomto základě formuluje Výzvu české vědecké komunity ke změně EU legislativy o využívání geneticky modifikovaných plodin.

 

The news item on this page is copyright by the organization where it originated - Fair use notice

.


Copyright © SeedQuest - All rights reserved