NEWS

logo.gif (1594 bytes)

NEWS

Plant Research International maakt ziekteverwekkers ziek en gewassen beter
4 april 2000

De bijdrage van bacteriën en schimmels aan een duurzame land- en tuinbouw zal, mede dankzij het onderzoek van Plant Research International, een stuk actiever worden. Zoveel blijkt uit het congres 'Methods to monitor microbial inoculants to improve their succes', dat van 6 t/m 8 april in Wageningen gehouden wordt. Onderzoekers krijgen namelijk steeds meer grip op de positieve bijdrage die micro-organismen kunnen leveren aan de gezondheid en de groei van gewassen. De inzet van genetisch gemodificeerde micro-organismen maakt het zelfs mogelijk om dit proces specifiek te sturen.

De invloed van interacties tussen micro-organismen op de groei van planten, is in Wageningen al lange tijd onderwerp van onderzoek. Daarbij werd onder andere gevonden dat je micro-organismen gericht tegen elkaar kunt inzetten. Een voorbeeld van een succesverhaal uit dit onderzoek, is de remming van de plantenziekte die door Botrytis cinerea veroorzaakt wordt, door de door Plant Research International gevonden schimmel Ulocladium atrum. De remming is bij cyclamen en druif even effectief als de inzet van fungiciden. Ulocladium atrum wordt daarom een antagonist van Botrytis cinerea genoemd. In EU verband wordt inmiddels een biologisch bestrijdingsmiddel ontwikkeld dat op de antagonist gebaseerd is. Plant Reserarch International onderzoekt op dit moment meer van dergelijke specifieke interacties tussen micro-organismen, onder andere bij de ziekteverwekkers Pythium en Rhizoctonia. 

Ook van compost is bekend dat het ziekten van planten kan tegengaan. Hoe dat precies komt is echter niet bekend. Omdat compost een complex en variabel mengsel van micro-organismen bevat, is het onderzoek naar de interacties met ziekten een ingewikkelde zaak. Plant Research International ontwikkelt technieken waarbij de micro-organismen van de compost en hun invloed op ziekteverwekkers wél goed bestudeerd kunnen worden. Bij deze technieken wordt de aan- of afwezigheid van bepaalde stukken DNA gevolgd. Deze stukken zijn specifiek voor bepaalde micro-organismen. Op die manier kan bepaald worden welke antagonisten in de compost zitten, en welke ziekteverwekkers door hen onderdrukt worden. 

Door onderzoek te verrichten met behulp van genetisch gemodificeerde antagonisten, kan meer inzicht verkregen worden in de interacties tussen micro-organismen. Met deze techniek kan ook de werking van antagonisten verbeterd worden. Plant Research International heeft bijvoorbeeld genen van antagonisten gevonden die alleen actief zijn als de micro-organismen in de nabijheid van plantenwortels komen. Door de schakelaars van deze genen (promotors) te gebruiken, kunnen antagonisten als het ware opgeleid worden om hun remmende werking te versterken, beter te richten en alleen uit te oefenen als er plantenwortels in de buurt zijn. De schakelaars kunnen ook gebruikt worden voor het inbouwen van 'inperkingsgenen', die gebruikt kunnen worden om de antagonist vanzelf te laten afsterven zodra die buiten zijn werkgebied geraakt. De inperkingsgenen kunnen daardoor voorkomen dat de antagonist ook buiten de akker actief zou worden. 

Company news release
n2264c

.0

Copyright © 2000 SeedQuest - All rights reserved