NEWS

logo.gif (1594 bytes)

NEWS

Het nitraatbeleid: de wetenschap, de sector en het beleid 
Nationaal symposium over onderzoekresultaten, praktijk en normen, met speciale aandacht voor melkveehouderij op zandgrond

Wageningen, The Netherlands
October 24, 2000

Op 1 en 2 november 2000 organiseert Plant Research International in Arnhem een symposium over het nitraatbeleid, in samenwerking met het Centrum voor Landbouw en Milieu en het Praktijkonderzoek Veehouderij, met medewerking van de Ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu en de Land- en Tuinbouworganisatie. Tijdens het symposium worden de resultaten van het proefbedrijf 'De Marke' gepresenteerd binnen het kader van het Nederlandse mineralenbeleid, en worden deze resultaten gebruikt voor een vertaling naar de toekomstige veehouderijpraktijk.

De discussie over nitraat duurt nog steeds voort tussen en in de Nederlandse agrarische sector, de (landbouw) wetenschap en de overheid. Daarbij worden 'zekerheden' gepresenteerd, twijfels uitgesproken, standpunten verdedigd, protesten gehoord. In deze discussie heeft ieder zijn rol: ondernemers hebben standpunten, de maatschappij stelt eisen, de wetenschapper is leverancier van gegevens en van hun interpretatie, en de overheid neemt de beslissingen.

In 1992 is het proefbedrijf voor Melkveehouderij en Milieu 'De Marke' van start gegaan als onderdeel van het gelijknamige project. Eén van de doelstellingen van het project 'De Marke' is: het uitoefenen, verder ontwikkelen en demonstreren van een melkveebedrijf dat, op de meest nitraatuitspoelingsgevoelige zandgrond in Nederland, technisch voldoet aan de EU-norm voor drinkwater van 50 mg nitraat/l in het bovenste grondwater, met handhaving van een melkproduktieniveau per hectare dat nodig is voor economische levensvatbaarheid.

Inmiddels is op 'De Marke' door de betrokken onderzoeksinstellingen Plant Research International, Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Praktijkonderzoek Veehouderij (PV) een schat aan gegevens verzameld. De gegevens zijn nu zo ver geanalyseerd dat ze kunnen dienen als basis voor een discussie tussen verschillende belanghebbenden, met als centrale vragen: 
- is het technisch mogelijk te voldoen aan de nitraatnorm, zoals door het beleid vastgelegd, binnen de Nederlandse melkveehouderij;
- welke middelen hebben we tot onze beschikking om aan de norm te voldoen;
- hoe kunnen de resultaten van 'De Marke' bijdragen aan het realiseren van die doelstelling.

Company news release
N3077

.0

Copyright © 2000 SeedQuest - All rights reserved