NEWS

logo.gif (1594 bytes)

NEWS

Plant Research International ‘domesticeert’ gewas met industriële toepassingen
November 4, 2000

Het snel ‘domesticeren’ van een nieuw gewas is geen sinecure. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Lysbeth Hof op 6 november 2000 is gepromoveerd aan Wageningen Universiteit. Hof slaagde erin om de perspectieven duidelijk te maken van de veredeling op bepaalde belangrijke eigenschappen van de bekergoudsbloem. Zo schat ze op basis van haar resultaten in, dat het oliegehalte van de zaden tot meer dan 30% verhoogd kan worden. Voor het ontwikkelen van een kant en klaar gewas bleek wel meer nodig dan de 7 jaar die ze er aan kon besteden, maar volgens Hof ‘..is er nog heel wat uit te halen".

Hof is de eerste, die de ‘domesticatie’ van bekergoudsbloem, een nieuwe oliegewas, theoretisch en praktisch uitgebreid ter hand heeft genomen. Via deze domesticatie trachtte ze om van een min of meer wilde plantensoort, een bruikbaar cultuurgewas te maken. Ze toonde in haar onderzoek aan dat het zeker mogelijk is om in de bekergoudsbloem vooruitgang te boeken bij verschillende belangrijke gewaseigenschappen zoals oliegehalte en bloeikarakteristieken.

Hof liep bij haar onderzoek ook tegen problemen op. Zo bleek het nauwelijks mogelijk om op ‘vastzadigheid’ te selecteren. De bekergoudsbloem laat veel van haar zaden te makkelijk vallen, waardoor in de praktijk grote oogstverliezen optreden. Hof ontdekte geen types die ál hun zaden tot de oogst vasthouden, iets wat eenvoudig is waar te nemen . Het bleek niet mogelijk te zijn om goed te meten in welke mate planten hun zaden vasthouden. Het selecteren van planten die hun zaad beter vasthouden is daardoor praktisch niet uitvoerbaar.

Hof onderzocht juist de bekergoudsbloem vanwege de samenstelling van de olie die uit de zaden geperst kan worden. Deze unieke olie kan mogelijk als grondstof dienen voor diverse industriële producten, zoals smeermiddelen, schuimplastics en geur- en smaakstoffen. Daarnaast kan het gewas een welkome aanvulling zijn op het beperkte aantal commercieel interessante landbouwgewassen die akkerbouwers tot hun beschikking hebben.

Het promotieonderzoek van Hof is medegefinancierd door de Europese Unie

Company news release
N3098

.0

Copyright © 2000 SeedQuest - All rights reserved