home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Geslaagd symposium ‘Uienteelt 2.0’


Warmenhuizen, The Netherlands
June 10, 2014

2 en 3 juni jl. werd het symposium met als thema ‘De weg naar kwaliteitsuien telen zonder koprot’ druk bezocht. Telers, handel, toeleveranciers, exporteurs en andere spelers in de uienketen kwamen in grote getale naar Emmeloord en Bergen op Zoom. Het symposium werd geopend door Gijsbrecht Gunter. Als dagvoorzitter liep hij na elke lezing de zaal in om kritische vragen te stellen aan de sprekers, maar ook aan de bezoekers.

 

Symptomen van koprot
De eerste presentatie was van Heleen Bukman, onderzoeker fytopathologie van Bejo Zaden. Zij vertelde hoe je koprot herkent en wat het verloop is. De infectie vindt vaak plaats in het veld. In de bewaring moet de schimmel de juiste omstandigheden hebben om verder te ontwikkelen. Symptomen van koprot zijn zachte nek en bij het doorsnijden van de ui zijn rokken glazig tot bruin. Soms is zelfs een grijzig mycelium zichtbaar. Koprot ontwikkelt zich het beste bij een RV hoger dan 75% en de optimale groeitemperatuur is tussen de 12ºC en 24ºC. Verspreiding naar gezonde bollen tijdens de bewaring is kleiner bij 32ºC dan bij 20ºC. Dit bleek uit het temperatuuronderzoek dat Bukman heeft gedaan. Koprot is nog wel aanwezig, maar heeft zich nauwelijks verspreid.

Geen koprot op commercieel zaad
De tweede presentatie werd gegeven door Liesbeth van der Heijden, teamleider op het fytopathologisch zaadtechnologisch lab bij Bejo Zaden. Zij vertelde over de onderzoeken die het zaad ondergaat, voordat het verkocht wordt. Monster op monster wordt genomen om de koprotschimmel botrytis uit te sluiten. Alle zaadpartijen worden onderzocht. Als blijkt dat op een partij zaad koprot zit, dan wordt dit grondig geschoond door o.a. een warmwaterbehandeling of een stoomvacuüm machine. Blijkt na de behandelingen en verschillende testen dat het zaad nog steeds koprot heeft, dan komt deze partij niet in de handel. Ook werd de effectiviteit van werkzame stoffen in coatings besproken. Bejo/De Groot en Slot gebruikt Thiram + Metalaxyl-M, omdat deze fungicidebehandeling, zowel in de Agar test als Grow out, 0% koprot als resultaat heeft. Alle partijen worden met deze fungicidecoating behandeld.

Boer aan het roer
Volgens spreker Philip Kroes, teler van gangbare en biologische uien, zijn veel akkerbouwers te veel gericht op het oplossen van de problemen met chemie. “Hier gaan we het niet mee redden. Bodem is de basis en dus heel belangrijk” stelt Kroes. Een ruimere rotatie bespaart ellende en geeft meer. “We gebruiken de grond niet alleen nu, maar ook voor toekomstige telers. Daarom gaat kwaliteit boven kwantiteit. Duurzaam telen heeft de toekomst.” Meer onderzoek is nodig en telers zijn aan zet. “Als we allemaal 10 euro per hectare betalen kunnen we zelf bepalen wat we willen laten onderzoeken.” sluit Kroes af.

Niets nieuws, wel anders
Douwe van Dongera, directeur van Profytodsd, zegt dat je beter problemen kunt voorkomen dan oplossen. “Uien telen zonder kopzorgen, dan moet je alles goed doen! En dat begint bij de basis: de grond. Zorg voor bodemverbetering, een betere weerstand en gewasverzorging.” Volgens Van Dongera resulteert dit in een betere opbrengst en een hogere kwaliteit. Teeltmaatregelen tegen koprot werden genoemd; zoals afvalhopen afdekken, beschadigingen voorkomen, spuiten met koprot remmende middelen, droog klappen en oogsten zonder beschadigingen. “Gebruik de kracht en biologie van de bodem. Hier kun je niet tegenop werken.” vertelde Van Dongera. “Investeer in de juiste techniek en luister naar wat de markt vraagt. Exporteurs moeten aangeven op welke markten ruimte is voor afzet. Zij weten waar de markt om vraagt. Niets nieuws, wel anders.” aldus Van Dongera.

Is drogen boven de 30°C dé oplossing?
Harrie Versluis, manager en projectleider open teelten bij DLV Bouw, Milieu en Techniek B.V. vertelde over de techniek van oogsten en bewaren. “Kachel smoren levert geen energievoordeel op” stelt Versluis. “Opstoken met een “normale” kachel kan, maar gebruik nooit 50% buitenlucht. Met 10% buitenlucht ben je 9-12 uur bezig. Siem Beers, directeur van Broer B.V., vertelde over de bewaartechniek van eerstejaars plantuien. Doordat er alleen met interne lucht en een koel-/warmtemachine gewerkt wordt, is het opstoken naar 32°C eenvoudig te behalen.

De presentaties van alle sprekers zijn te downloaden op www.degrootenslot.nl/symposium.
 



More news from: Bejo Zaden BV


Website: http://www.bejo.com

Published: June 10, 2014

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved