home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Doorgroei – prei blijft groeien na de oogst


The Netherlands
September 25, 2014

Doorgroei is een fenomeen dat jaarlijks zichtbaar is tijdens de vroege herfst. De prei blijft groeien en na enkele dagen is de prei die mooi marktklaar gemaakt is veranderd in een product dat minder aantrekkelijk is voor de consumenten.

Dit seizoen blijkt doorgroei een groter probleem dan anders. Hoe komt dit? Welke factoren beïnvloeden de graad van dit fenomeen en hoe kunnen we het probleem beperken?
Wat is doorgroei?

Zelfs nadat de prei geoogst en marktklaar gemaakt is, is het nog steeds een levend organisme. Hoewel de wateropname is stopgezet, is er nog steeds genoeg water en voeding in de plant aanwezig om de cellen van de plant aan het werk te houden. Dit betekent ook dat de celdeling nog steeds bezig is en niettegenstaande dat het gewicht van de plant vermindert doordat het water verdampt, groeit de prei nog steeds en ontstaat er doorgroei. Onder bepaalde omstandigheden gaat de groei zo snel dat doorgroei de zichtbare kwaliteit van de prei schaadt en wordt het product minder aantrekkelijk voor de consumenten.

Welke factoren beïnvloeden doorgroei?

Hoewel de plant altijd blijft groeien na de oogst, kan het probleem van doorgroei meer of minder
zichtbaar zijn. Hoe sneller de plant aan het groeien is op het ogenblik dat die geoogst wordt en hoe hoger de temperatuur tijdens de oogst en de bewaring, hoe meer doorgroei we zien. De belangrijkste invloedfactoren zijn:
  • Vochtigheid in de bodem tijdens de oogst: Een vochtige bodem zorgt voor veel activiteit in de plant tijdens de oogst en het stimuleert snelle groei.
  • Stikstofgehalte in de bodem en de plant bij de oogst: Wanneer organische bemesting is toegepast in de lente, kan dit leiden tot een hoog niveau van mineralisatie op het einde van de zomer wanneer de temperatuur en de vochtigheid in de bodem hoog is. Daarbij komen grote hoeveelheid stikstof vrij die kunnen leiden tot een explosieve groei. Door over te schakelen naar kleine hoeveelheden minerale bemesting die op verschillende tijdstippen toegepast wordt in het seizoen, is het makkelijker om de snelheid van de groei te controleren.
  • Rijpheid van het gewas: Bij overrijpe prei zie je sneller doorgroei, omdat deze relatief snel in de lengte groeit. De oogst van overrijpe prei kan vermeden worden door een degelijke planning van het zaai-, plant- en oogstschema. Dit kan het risico op doorgroei beperken. Uw Bayer CropScience Vegetable Seeds-vertegenwoordiger kan u bijstaan bij het optimaliseren van uw teeltplan.
  • Temperatuur bij de oogst: Een hoge temperatuur tijdens de oogst verhoogt het risico op doorgroei. Oogsten in koele omstandigheden wordt aanbevolen.
  • Prei inkoelen na de oogst: Dit vertraagt het proces van de celdeling in de prei en vermindert het risico op doorgroei. De koude keten bewaren vanaf de oogst tot de consumptie van de prei is erg belangrijk. Initiatieven die reeds geïmplementeerd worden in sommige markten zijn hydrocooling onmiddellijk na de oogst, koeling voorzien aan de schoningslijn voor of na het schonen, gekoeld transport en koeling in de supermarkt.
Waarom dit jaar zo veel doorgroei? De reden waarom het probleem in sommige regio’s groter is dit jaar beschouwen we als een combinatie van:
  • Warm voorjaar en goede groeiomstandigheden gedurende de zomer met als resultaat dat de prei sneller rijp is dan gepland.
  • Een warme en natte bodem in augustus geeft een hogere graad van mineralisatie en hierdoor een snelle groei gedurende de oogstperiode.
  • Weinig vraag naar prei in de markt zorgt ervoor dat de oogst uitgesteld wordt en het gewas overrijp.

Overschakelen naar een ras dat trager groeit?

Een makkelijke conclusie zou zijn om over te schakelen naar een ras dat trager groeit opdat dat minder overrijp zou zijn in september. Dit zou een oplossing kunnen zijn in een jaar als 2014 met heel groeizame omstandigheden.

Echter in een jaar met een kouder voorjaar of zomer is er een groter risico dat herfstrassen te jong en nog niet zwaar genoeg zullen zijn de eerste helft van september. Het is daarom aanbevolen om de zaai- en plantdata van de zomerrassen goed af te stemmen met de verwachte vraag in de markt om een overrijp gewas te vermijden en om niet te vergeten de handelingen in het veld en na de oogst te optimaliseren. Uiteindelijk gaat het erom een gewas te krijgen met een hoge opbrengst en een goeie kwaliteit dat voldoet aan de vereisten van de afnemers.


More news from:
    . BASF Vegetable Seeds
    . Nunhems


Website: http://www.nunhems.com

Published: September 25, 2014

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved