home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Uien drogen: een kwestie van geduld


Made, The Netherlands
October 14, 2014

De meeste uien zijn inmiddels onder uitstekende omstandigheden ingeschuurd, maar door de natte maand augustus hebben de meeste uien zich volledig volgezogen met vocht. Dit vocht zal gedurende de bewaring weer gedeeltelijk vrij komen. Dat kan dus betekenen dat het drogen langer duurt dan normaal!
Hieronder volgen enkele tips om u op weg te helpen naar een uitstekend bewaarseizoen.

DROGEN
Op het moment dat de uien afgestorven zijn, moeten deze bij lagere temperaturen en niet te snel worden gedroogd. Stelregel is dat de droogtemperatuur dan ongeveer 2 graden boven de producttemperatuur wordt ingesteld (tot maximaal 20 graden). Indien men de uien bij te hoge temperaturen en met een te hoge snelheid droogt, bestaat het gevaar dat de hals wordt ‘dichtgeschroeid’, waardoor de ui zijn vocht niet meer door de hals af kan staan. Er kunnen dan watervellen ontstaan.
BEZUINIG NIET OP HET VENTILEREN VAN DE UIEN, EN CONTROLEER DAGELIJKS UW PRODUCT!

TIP
Wanneer het inschuren van de uien door weersomstandigheden wordt onderbroken, dan is het verstandig om de uien die reeds binnen liggen intern te ventileren. Wanneer u direct zou gaan drogen, en na een aantal dagen het inschuren weer hervat, dan loopt u het risico dat de eerder ingeschuurde uien al droger zijn, en u problemen krijgt om de overige uien goed te drogen!

NADROGEN
Als de uien droog zijn, moet u overschakelen op nadrogen. Nadrogen heeft als doel de uien droog en ‘scherp’ te houden, terwijl de uien nog wel vocht af willen staan. Het nadroogproces kenmerkt zich door een aantal malen per etmaal ventileren met buitenlucht. Hoe vaak er precies moet worden geventileerd wordt bepaald door de hoeveelheid vocht en de snelheid waarmee het vocht door de hals de ui verlaat. Als er te weinig wordt nagedroogd, worden de uien vochtig en kunnen ze zelfs weer nat worden. Het nadroogproces kan gestopt worden indien de halzen van de uien volledig opgedroogd zijn: ze rollen dan niet meer tussen de vingers.

Het laatste deel van het nadrogen kan gecombineerd worden met inkoelen. Bij het inkoelen (zo’n één tot twee tiende graad per dag) wordt er namelijk ook nog gedroogd. Als het nadroogproces goed is verlopen (TIP: leg een RV-meter op uw uien, bij een RV van 65 à 70% zijn ze droog) kan er worden overgeschakeld op het daadwerkelijk omlaag draaien van de producttemperatuur: het inkoelen en bewaren bij een constante temperatuur.
Voor de kleur van de ui is het wel belangrijk om de uien vanaf het moment van inschuren ongeveer 3 à 4 weken op die temperatuur van 20 graden te houden.

KOELEN / BEWAREN
Bij het inkoelen is het van belang dat de uien zo gestaag mogelijk terug worden gekoeld naar ongeveer 6 à 7 graden, maar zorg dat de producttemperatuur niet onder de gemiddelde etmaaltemperatuur komt. Dit punt moet niet eerder dan 1 december worden bereikt. Vervolgens wordt deze temperatuur vastgehouden en moet regelmatig beoordeeld worden of de uien nog scherp zijn en droog blijven. Stel tijdens de bewaarfase de installatie zo in dat er regelmatig wordt geventileerd. Afhankelijk van de toestand van de uien kan het noodzakelijk zijn dat in deze periode nog extra wordt geventileerd met kachels.



More news from: Hazera Benelux


Website: http://www.hazera.nl

Published: October 14, 2014

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved