home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Toelating Callisto uitgebreid met kleine akkerbouwgewassen


The Netherlands
February 27, 2015

Op verzoek van Vlas en Hennep.NL en Plantum heeft het Ctgb besloten de toelating van het herbicide Callisto uit te breiden met de teelt van vezelgewassen, graszaadteelt met uitzondering van Engels raaigras, graszodenteelt, bloemenzaadteelt, koolzaad, andere oliehoudende zaden (zoals blauwmaanzaad), olifantsgras, suikermaïs en tijdelijk onbeteeld land of maïsland met een teeltverbod vanwege knolcyperus.

Callisto is een onkruidbestrijdingsmiddel op basis van de stof mesotrion. Het middel was al toegelaten voor na-opkomst onkruidbestrijding in maïs.

Voor de vlasteelt is Callisto een welkome aanvulling op het smalle pakket van beschikbare herbiciden. Watze van der Zee, voorzitter Vlas en Hennep.NL: “Goede onkruidbestrijding bij de start is cruciaal voor een geslaagde vlasteelt. In ons meerjarig onderzoek hebben we daarom ook gekeken naar de mogelijkheden van bodemherbiciden, die veilig voor-opkomst toegepast konden worden. Callisto kwam daarbij goed naar voren en we zijn dan ook blij dat nu in samenwerking met fabrikant Syngenta een toelating voor vezelgewassen gerealiseerd is.”

In de graszaadteelt (m.u.v. Engels raaigras) en de graszodenteelt is straks 1 l/ha, toegepast vòòr- of na-opkomst, toegelaten. Wim Geluk, voorzitter Werkgroep Graszaad en Graszoden: “Callisto is een prima voor-opkomst middel en bestrijdt met name ruwbeemd, dravik, witbol en graanopslag. Bovendien blijkt dit herbicide zacht voor het gewas en het is daarmee een welkome aanvulling op het bestaande pakket. Het zal in de graszaadteelt met name bruikbaar zijn in rietzwenk en roodzwenk.”

Kees Bos, werkgroeplid en voorzitter Nederlandse Vereniging van Kwekers van Graszoden, vult aan: “Dankzij de toepassing van Callisto kunnen een aantal lastige probleemonkruiden in de graszodenteelt worden bestreden, zoals ruwbeemd, zachte dravik en witbol. Wij zijn erg blij met de toelating, omdat er tot nu toe geen enkele mogelijkheid was om deze onkruiden te bestrijden.”

In de bloemenzaadteelt is, op verzoek van de praktijk, een lage dosering Callisto toegelaten, die tot 4 keer per teeltcyclus na-opkomst kan worden toegepast. Wil Boogaard, voorzitter Studieclub voor groente– en bloemzaadteelt “Eiland Tholen”: “Callisto is een zeer welkome aanvulling voor met name de teelt van papaversoorten: geen van de andere middelen die we in dit gewas toe kunnen en mogen passen is in staat om onder andere de meldesoorten te bestrijden. Maar ook tal van andere onkruiden zijn gevoelig voor Callisto. En dat is in deze gewassen, waar mechanische onkruidbestrijding beperkt mogelijk is, van groot belang. Met de LDS dosering, en de mogelijkheid om deze te herhalen, is de bloemzaadteler weer een effectief wapen in de chemische gereedschapskist rijker!”

Voor de overige kleine akkerbouwtoepassingen werd samengewerkt met de Brancheorganisatie Akkerbouw (voorheen: Productschap Akkerbouw). Hans de Keijzer, coördinator effectief middelenpakket: “Voor de teelt van blauwmaanzaad is de toelating van Callisto een belangrijke aanvulling op het krappe middelenpakket. Voor de teelt van olifantsgras, waarbij in het eerste jaar onkruidbestrijding nodig is, is dit in Nederland de eerste toelating van een herbicide.”

Het Productschap Akkerbouw, via de Commissie Vlas en de Werkgroep Graszaad en Graszoden, financierde en begeleidde de afgelopen jaren screeningsonderzoek naar herbiciden in vlas en graszaad- en graszodenteelt. Hieruit kwam Callisto als interessant middel naar voren. In samenwerking met fabrikant Syngenta kon een derdenuitbreiding worden aangevraagd, via de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen en met financiering van het Fonds Kleine Toepassingen.

Het werk aan een effectief pakket gewasbeschermingsmiddelen en – methoden voor akkerbouwgewassen wordt voortgezet door de brancheorganisaties BO Akkerbouw, Vlas en Hennep.NL en Plantum.

Het nu toegelaten gebruik is beoordeeld volgens de procedure voor een ‘kleine toepassing’ (NLKUG). Dat betekent dat er geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek is uitgevoerd en beoordeeld. Gebruik in deze teelten komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Lees voor de volledige gebruiksvoorschriften het etiket, te vinden op www.ctgb.nl.

De uitbreiding van de toelating van Callisto is een voorbeeld van het werk dat wordt gedaan in het kader van het Expert Centre voor Speciality Crops.



More news from: Plantum*


Website: http://www.plantum.nl

Published: February 27, 2015

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved