home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Algen: gerecycleerde en biologische meststof


Ghent, Belgium
February 1, 2016

Tomaten (vergrote weergave)

Tomaten gekweekt op algen hebben meer smaak dan traditioneel gekweekte tomaten. Deze manier om meststoffen te recycleren werd ontwikkeld aan de Universiteit Gent en is een internationale primeur.

Bij het telen van gewassen en bij de productie van dierlijke producten gaat in Vlaanderen maar liefst 86 procent van de toegediende meststoffen verloren. Slechts 14 procent van de mest bereikt dus effectief de consument in de vorm van voedsel. De rest van de meststoffen belandt in afvalstromen of komt terecht in het water of de atmosfeer, wat voor milieuproblemen zorgt.

Algen uit urine

Om dit verlies aan meststoffen tegen te gaan en de milieu-impact van de voedselproductie te reduceren, bestudeerden onderzoekers van de Universiteit Gent hoe meststoffen gerecupereerd kunnen worden uit afvalstromen.
Naar een afvalstroom met meststoffen was het niet ver zoeken, vertelt onderzoeker Joeri Coppens: “Urine bevat het merendeel van de stikstof en fosfor die aanwezig is in huishoudelijk afvalwater en levert die stoffen aan in geconcentreerde vorm. Via een biologisch stabilisatieproces zijn we erin geslaagd om de menselijke urine om te vormen tot een stabiele en veilige voedingsoplossing. Deze oplossing bleek uitermate geschikt te zijn voor de cultivatie van microalgen. Deze microscopisch kleine algen, ook wel Spirulina genoemd, bleken rijk te zijn aan waardevolle eiwitten.”

Lekkerdere tomaten

Deze microalgen werden daarna ingezet als biologische meststof in de tomatenteelt. De impact bleek opmerkelijk. “Uit de serretest bleek dat de algentomaten maar liefst 30% meer suikers en 70% meer natuurlijke kleurpigmenten bevatten ten opzichte van standaardtomaten”, aldus Coppens. “Daardoor zijn de algentomaten roder en zoeter dan traditioneel gekweekte tomaten.”

Ook in de ruimte

De resultaten zijn bovendien niet enkel relevant op aarde, maar wekten ook de interesse van de European Space Agency (ESA). “Deze manier van meststoffen recycleren biedt perspectieven voor het kweken van voedsel op de maan of tijdens een bemande missie naar Mars”, aldus Joeri Coppens.  
De productie van algen uit urine om ze daarna te gebruiken als meststof voor de teelt van gewassen is een unieke combinatie van cleantech en serreteelt. De onderzoekers werken momenteel aan de verdere ontwikkeling van het project samen met een aantal industriële partners.  


Source: HortiBiz

Tomatoes grown with algae get more flavor



More news from: University of Ghent


Website: http://www.ugent.be

Published: February 10, 2016

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved