home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Actuele kennis verzameld in Handboek Groenbemesters


The Netherlands
February 18, 2020

Eind 2019 is door de Wageningen Universiteit in samenwerking met Agrio het nieuwe handboek groenbemesters gepresenteerd. De voorlaatste editie dateerde alweer van 2003 en werd nog steeds veelvuldig geraadpleegd. Ondanks dat is er op het gebied van groenbemesters heel erg veel veranderd in die tijd. Daar waar in 2003 vooral aandacht was voor het bestrijden van aaltjes en bemesting zijn er anno nu veel factoren bijgekomen die een rol spelen in de keuze voor een groenbemester. Opbouw organische stof, biodiversiteit, bodemstructuur zijn zo maar een aantal voorbeelden van factoren die hierin een rol spelen.

Om aan die factoren aandacht te besteden zijn er ook andere mogelijkheden bijgekomen in de keuze van een groenbemester. De groenbemestersmengsels zijn daar een voorbeeld van. In het Handboek groenbemesters is daar een heel hoofdstuk aan gewijd. Hier aandacht voor de voordelen en de aandachtspunten.

In veel proeven in de hele wereld is bewezen dat een soortenrijk mengsel positieve effecten heeft op de opbrengst, de bodembedekking en de ondergrondse biomassa. Mengsels zijn beter bestand tegen klimaatverandering, zoals droogte of extreme regenval. Gevolg is een hogere biodiversiteit en verminderde nutriëntenuitspoeling.

In het hoofdstuk wordt vervolgens apart aandacht besteed aan soorten die voorkomen in de mengsels. Elk met hun specifieke eigenschappen. Zo binden vlinderbloemigen stikstof, zorgt vlas voor een goede bodemstructuur, is boekweit aantrekkelijk voor bijen, heeft deder een zeer snelle bodembedekking en brengt Tillage Rammenas lucht in de bodem. De diversiteit aan soorten brengt veel verschillende eigenschappen bij elkaar in het mengsel.

Zijn er dan geen nadelen? Er zijn wel aandachtspunten. Bij een hoge besmetting van aaltjes in een perceel moet er rekening gehouden worden met waardplanten in een mengsel. Deze kunnen deze aaltjes vermeerderen. Als het volggewas gevoelig is voor de aaltjes dient hier rekening mee te worden gehouden. De conclusie in dit hoofdstuk is dan ook. Groenbemester mengsel inzetten? Ja, tenzij…

Het boek is online in te zien op: www.handboekbodemenbemesting.nl. Hier is ook een papieren versie te bestellen. Een uitgebreid en onafhankelijk handboek die heel nuttig is voor iedereen die groenbemesters toepast.



More news from: DSV Zaden BV


Website: http://www.dsv-zaden.nl/

Published: February 18, 2020

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section

 

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved