home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Het koolseizoen barst weer los


Netherlands
April 9, 2020
 

Farmore Technology


Amper drie weken na het einde van een lange natte winter staan er alweer haspels te draaien op de vroeg geplante koolpercelen. De grondbewerking vraagt dit voorjaar veel diesel en veel vindingrijkheid. En dan is er ook nog corona. We nemen de actualiteit door met teeltadviseur Cees Allaart van Syngenta Seeds.
“Ik hou wel een beetje m’n hart vast voor de percelen die de telers afgelopen herfst niet konden ploegen. Daar zijn de strukken blijven staan. Om ziektes voor te blijven, werk je ze liever onder de grond. Gelukkig konden de vroege plantingen wel op geploegd land worden gezet.” 

Cees Allaart, teeltadviseur bij Syngenta Seeds, houdt de ontwikkelingen op het veld en daarbuiten als vanouds goed in de gaten. Van de coronacrisis hebben de telers bij het planten vooralsnog weinig last, weet hij. “Met wat kleine aanpassingen op de plantmachines kunnen ze de werknemers voldoende bescherming bieden. Maar bij de afzet veroorzaakt het wel wat overlast. Er zijn veel vertragingen bij grenzen en er komen minder vrachtauto’s dan normaal om product te halen.”

Nieuwe kansen
De coronacrises biedt ook kansen volgens Allaart. “De wereld verandert door corona. Mensen eten en koken meer thuis. Ze gaan meer groente gebruiken en oude groentes herontdekken. Dat biedt ook kansen voor kool. Kool is relatief goedkoop en lang bewaarbaar. Het is een echte basisgroente. En ook nog heel gezond met veel vitamine C en barstensvol vezels. Bovendien vindt de consument het ook steeds belangrijker dat z’n voedsel van dichtbij komt. Ik denk dat we in de toekomst blijvend meer kunnen afzetten richting de consument, of het nu vers, gesneden of conserven betreft.”

Slim plannen en minder arbeid met Kilacees
Met de komst van het nieuwe sluitkool ras Kilacees ziet Syngenta interessante mogelijkheden voor een aangepast oogst- en afzetpatroon. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de arbeidbesparende mechanische oogst. Allaart licht toe: “Kilacees kan al vanaf half maart de grond in en heeft maar 95 groeidagen. De eerste planting kun je machinaal oogsten vanaf begin juli. Het is een mooie denige kool waarmee je de late bewaarkool kunt vervangen. Dat is aantrekkelijk want de kostprijs van vers gesneden kool ligt vele malen lager dan die vanuit de lange bewaring. Je oogst Kilacees tot eind september en daarna schakel je over op de Storidor. Die oogst je in oktober machinaal voor directe afzet. In november rij je de koeling vol met hand geoogste Storidor voor de afzet vanaf half februari tot eind juni. En in november en december ga je weer machinaal Storidor oogsten voor afzet tot half februari.” Behalve de aantrekkelijke kostprijs is ook de arbeidbesparing met mechanische oogst een voordeel van deze aanpak. “We gaan komend seizoen exact in beeld brengen hoeveel arbeid je bespaart”, vertelt Allaart, “want je hebt natuurlijk wel wat meer werk in de schuur.” Hij noemt ook een egaler liquiditeitspatroon als voordeel van deze aanpak. “Je hebt meer afzetmomenten.”

Storidor blijft groeien
Storidor was al het grootste witte koolras in Nederland maar het areaal blijft groeien. Volgens Allaart komt dat onder andere door de goede prestaties die Storidor de afgelopen twee seizoenen op het veld heeft laten zien. “Het is een heel robuust ras. Ook na een lange periode met extreem weer, bijvoorbeeld droogte of hitte, pakt Storidor altijd weer de groei op. De kool snijdt makkelijk en ook het blazen gaat soepel. Dat scheelt weer arbeid. En hij doet het uitstekend in de lange bewaring. Je houdt ém makkelijk goed tot juli. Dat zien we in proeven en in de praktijk.” Ook de relatief goede resistentie tegen rotstruk speelt Storidor in de kaart. “Dat is deze winter echt een dingetje en Storidor doet het prima”, besluit Allaart.

Wilt u meer weten? Ook op afstand staan we voor u klaar!

Onze koolspecialist Cees Allaart staat voor u klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven. U kunt hem bellen of appen op 06-51151504. Desgewenst regelen wij een videogesprek. U kunt hem ook foto’s of filmpjes sturen zodat Cees op afstand teeltadvies kan geven.

Cees Allaart, sluitkool- en slaspecialist
 

Cees Allaart, sluitkool- en slaspecialist

Cees Allaart
Specialist sluitkool en sla
M: 06-51 15 15 04
E:cees.allaart@syngenta.com...

 



More news from: Syngenta Nederland


Website: https://www.syngenta.nl

Published: April 10, 2020

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved