home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Prei op water


Nunhem, The Netherlands
February 11, 2014

Onder het motto ‘Growing together’ volgt Nunhems het project ‘Teelt de grond uit – Prei’ van heel dichtbij. Nunhems draagt bij met technische ondersteuning en rassenkeuze. Het pilotproject werd gestart op het proefbedrijf van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR, in Vredepeel. Momenteel loopt het project al op iets grotere schaal bij het bedrijf van Robert Sandee in Zeeland.

Enkele Nunhems collega’s hebben een bezoek gebracht aan dit bedrijf om de praktische kant van deze teelt te bespreken:

Wat is het doel van het project?
Het nieuwe teeltsysteem heeft tot doel telers op een rendabele manier prei te laten telen met een minimale emissie van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen.

Door het project iets grootschaliger uit te testen, op 2 x 200 m², kan een realistischer beeld worden verkregen van de rentabiliteit van het systeem. De projectleiding is in handen van John Verhoeven van Wageningen UR – Praktijkonderzoek Plant en Omgeving. In samenwerking met Wageningen UR – Glastuinbouw en het bedrijfsleven is het teeltsysteem ontwikkeld.

“Uiteraard is dit systeem in de innovatiefase nog heel duur. Wanneer je echter bedenkt dat er veel meer planten per ha kunnen worden geproduceerd en dat de teelt gemechaniseerd zou kunnen worden, wordt het heel interessant om te kijken hoe dit project zich ontwikkelt!” aldus Robert Sandee.
 
Planten & Oogst
Voorlopig worden er 3 teelten per jaar geproduceerd, maar de bedoeling is hier continuïteit in te brengen en 4 teelten per jaar te oogsten door om de twee weken te planten, de laatste planting eind september/begin oktober.

Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk?
Robert: “Er wordt geplant op een drijver, die wordt afgedreven als hij vol is. De plantingen worden telkens doorgeschoven in de vijver, aan het einde van de vijver komen dan de oogstbare planten.

Voorlopig wordt gewerkt met gangbaar geteelde planten, maar in de toekomst kan worden gewerkt met een medium waar geen zand aan te pas komt, bijvoorbeeld substraat.”

Er kunnen 64 planten per m² geplant worden. De buisjes hebben een lengte van ca. 18 cm, een diameter van 4 cm en zijn zwart vanbinnen. Dit is uiteraard noodzakelijk voor het verkrijgen van een witte schacht. De prei wordt ca. 3 cm dik.

Huidige uitdagingen?
Robert: “Op een gegeven moment bleef hier en daar de wortelontwikkeling wat achter. Door zuurstof gelijkmatig te verspreiden kon dit probleem eenvoudig worden opgelost.”

Vorst of hitte?
Robert: “Op dit ogenblik hebben we hier nog geen problemen mee gehad! In de zomer is de temperatuur van het water niet hoger geworden dan 18 C. De tempex drijver zorgt voor isolatie, zodat het water niet zo snel wordt verhit. Ook de vorst van afgelopen winter hadden we onder controle. De temperatuur is niet onder -3°C gekomen. We hebben afgedekt met vliesdoek. Doordat het water stroomt, is er uiteraard ook minder kans dat het bevriest. Daarnaast wordt het water deels verwarmd door de pomp. Wat wel een probleem kan zijn, is overmatige regen, waardoor water weg zou kunnen stromen. Dit zou ik willen oplossen door tunnels te plaatsen die open en dicht kunnen.”

Waarom buiten wordt geteeld?
Robert: “Prei groeit buiten nu eenmaal het best. Toch wordt er nu bij Mauris Van Der Knaap ook op kleine schaal getest in een kas.”

Voeding en gezondheid van de plant
Robert: “De voedingsoplossing voor de plant is vergelijkbaar met hoe wordt gewerkt in de glastuinbouw. Voor prei wordt gestreefd naar een EC-waarde van 2 – 2,5.”

Ziektedruk?
Robert: “Op dit ogenblik hebben we slechts bij uitzondering moeten bespuiten. Nu we een betere oplossing hebben gevonden voor het gelijkmatig toedienen van zuurstof aan de wortels, verwachten we minder problemen, omdat de groei optimaler zal worden.
We hebben echter wel te kampen met het preigeelstreepvirus, dat wellicht wordt veroorzaakt door luizen. Samen met Nunhems houden we dit nauwlettend in de gaten.”
 

Rassenkeuze en de rol van Nunhems
Nunhems sponsort het project en draagt bij met hun gespecialiseerde kennis van prei.
“Op dit ogenblik wordt gewerkt met rassen uit ons standaardassortiment, voornamelijk opgerichte soorten als Krypton, Belton, Lexton en Pluston.
Als in een later stadium specifieke eigenschappen vereist zijn om de resultaten van dit teeltsysteem te verbeteren, kan voor het project gebruik worden gemaakt van Nunhems’ uitgebreide veredelingsprogramma,” legt Pieter Nefs, productspecialist Prei uit.

Afzet
Er is een projectgroep die werkt aan de meerwaarde van prei op water. De bedoeling is om deze prei op een andere manier in de markt te zetten. Voorlopig wordt het product alleen in lokale winkels verkocht, o.a. Agrimarkt en Vers Partners. Er zitten 3 stronken in een hoes en de prei wordt gepromoot als “zandvrij” en “duurzaam en schoon”.
Bij een smaaktest bleek er geen verschil te zijn met prei die op een gangbare manier wordt geteeld. De dikte van de prei speelt echter wel een rol: doordat de prei niet dikker wordt dan 3 cm is hij malser en voller van smaak.

Meer weten?
Klik voor meer informatie op onderstaande links of neem contact op met uw sales specialist van Nunhems.

 



More news from: Nunhems


Website: http://www.nunhems.nl

Published: February 11, 2014

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved